Valtuuston pitää kantaa vastuu koulujen lakkautuspäätöksistä
(Puheenvuoro kaupunginvaltuustossa 20.1.2016. Valtuusto käsitteli esitystä, jonka mukaan päätösvalta koulujen lakkauttamisista ja yhdistämisistä siirrettäisiin valtuustolta opetuslautakunnalle.)
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,
Esitän, että valtuusto päättää hylätä esityksen.
Kaupunginvaltuusto on se toimielin, jonka asukkaat ovat valinneet vaaleilla ja jonka tehtävä on edustaa kuntalaisten tahtoa. Vain silloin, kun asia päätetään valtuustossa, asukkaat voivat valvoa valitsemiensa edustajien toimintaa. Valtuusto on myös ainoa toimielin, jossa keskustelu käydään julkisesti.
Näistä syistä valtuustokäsittelyssä edustuksellisen demokratian idea ja poliittinen vastuu toteutuvat paremmin kuin lautakunnissa. Jos kouluverkkopäätökset otetaan pois valtuustolta, heikennetään päätöksenteon demokraattista kontrollia.
Kaupunginhallituksen esityksessä tätä paikattaisiin siten, että parannettaisiin asukkaiden osallisuutta valmistelussa. Osallisuuden parantaminen on erittäin hyvä ja tarpeellinen asia. Esimerkiksi asukaskuulemiset ovat tärkeitä, jotta asukkaat saavat helposti tietoa kaikista päätöksen perusteista ja voivat jo valmisteluvaiheessa esittää ideansa ja ajatuksensa. Hyvä vuoropuhelu asukkaiden ja valmistelijoiden välillä lisää kumpienkin ymmärrystä päätettävistä asioista.
Kuitenkin viime kädessä jää päätöksentekijöiden harkittavaksi, otetaanko asukaskuulemisissa esitetyt mielipiteet huomioon. Siksi valtuustokäsittelyn demokraattista kontrollia ei voida korvata asukaskuulemisilla, vaan isoissa ja merkittävissä päätöksissä kumpaakin näistä tarvitaan.
Ovatko kouluverkkopäätökset sitten merkittäviä? Tästä meillä varmasti on erilaisia näkemyksiä. Minulle henkilökohtaisesti paljon suurempia kysymyksiä ovat koulujen ryhmäkoot sekä avustajien, erityisopettajien ja oppilashuoltohenkilöstön määrä koulussa. Mutta monille kaupunkilaisille koulujen lakkauttamiset ovat olleet niin merkittäviä asioita, että he ovat lähettäneet valtuutetuille sähköpostiviestejä, järjestäytyneet kansanliikkeiksi omien koulujensa puolesta ja järjestäneet mielenosoituksia ja keskustelutilaisuuksia.
En voi kannattaa sitä, että vähennettäisiin demokraattista kontrollia juuri sellaisissa asioissa, jotka monet asukkaat kokevat hyvin merkittäviksi, joista on ristiriitaisia näkemyksiä ja joista käydään paljon julkista keskustelua. Se saattaisi antaa kuntalaisille viestin, että me yritämme välttää keskustelua hankalista kysymyksistä.
Totta kai koulujen lakkauttamisista ja yhdistämisistä päättäminen olisi helpompaa, jos se tehtäisiin lautakunnassa eikä valtuustossa. Mutta ei demokratiassa isojen päätösten tekemisen kuulukaan olla helppoa. Sen pitää olla juuri niin vaikeaa, kuin mitä tuhansien ihmisten erilaisten näkökulmien esille tuleminen vaatii. Sitä vaikeaa työtä meidät on valittu tänne valtuustoon tekemään.