Psykologeja päiväkoteihin

Päiväkodin pitää olla lapselle turvallinen paikka, jossa voi oppia erilaisia taitoja, harjoitella ryhmässä toimimista ja saada aikuisilta tukea, kannustusta ja lohdutusta. Päiväkotien henkilökunta tekee tässä erittäin tärkeää työtä ja tarvitsee vankkaa pedagogista ja kehityspsykologista osaamista.

Kouluissa työskentelee koulupsykologeja, jotka paitsi auttavat yksittäisiä oppilaita, tekevät niin sanottua yhteisöllistä oppilashuoltotyötä. Se tarkoittaa esimerkiksi osallistumista koulun toimintatapojen suunnitteluun, sosiaalisten taitojen oppituntien pitämistä luokissa, oppilaiden keskinäisten ristiriitojen selvittelyä ja opettajien tukemista ja konsultoimista.

Samanlaiselle psykologin työlle olisi tarvetta päiväkodeissa. Varhaiskasvatuksen psykologi olisi mukana päiväkodin arjessa ja suunnittelisi kasvatustyötä yhdessä työntekijöiden kanssa. Tavoitteena olisi lasten hyvinvoinnin edistäminen ja ongelmien ennaltaehkäisy.

Kaupunginvaltuusto käsitteli tänään Mari Holopaisen (vihr) ja minun valtuustoaloitetta, jossa esitimme varhaiskasvatuksen psykologien palkkaamista Helsinkiin.

Kaupunginhallituksen vastauksessa aloitteeseen korostettiin neuvolapsykologien ja erityislastentarhanopettajien työn merkitystä. Kummankin ammattiryhmän työ on erittäin tärkeää muttei vielä riittävää. Kun neuvolapsykologi tutkii ja arvioi yksittäisiä lapsia, päiväkodissa työskentelevä varhaiskasvatuksen psykologi voisi kiinnittää huomiota myös esimerkiksi lapsiryhmän dynamiikkaan ja päiväkotien arjen toimintatapoihin. Pohjan hyvälle varhaiskasvatukselle luovat osaavat kasvatuksen ammattilaiset, mutta psykologi voi täydentää heidän osaamistaan kehityspsykologisella tiedolla ja vuorovaikutussuhteiden ymmärryksellä.

Tein valtuustokokouksessa ponsiesityksen, jossa ehdotin selvittämään mahdollisuutta laajentaa moniammatillista yhteisöllistä oppilashuoltoa varhaiskasvatukseen. Valitettavasti esitys hävisi äänin 29 – 41. Esitystä kannattivat kaikki vasemmistoliiton valtuutetut ja vihreistä noin puolet mutta muista puolueista vain jotkut yksittäiset valtuutetut.

Ajatus yhteisöllisestä psykologin työstä päiväkodeissa on Suomessa vielä melko uusi, vaikka Psykologiliitto ja Lastentarhanopettajaliitto ajavatkin sitä aktiivisesti. Siksi ajatus on varmaankin myös monille kaupunginvaltuutetuille vieras. Aika ei vielä ollut kypsä varhaiskasvatuksen psykologien palkkaamiseen, mutta aloitteemme toimi hyvänä keskustelun avauksena. Tulevalla valtuustokaudella työtä psykologien palkkaamiseksi päiväkoteihin pitää jatkaa.

Katja