Otetaan vastuu itsemurhien ehkäisytyöstä
Tänään saatiin päätökseen lautakuntakierros valtuustoaloitteestani itsemurhien ehkäisyohjelman käynnistämiseksi Helsingissä. Viimeiseksi lausuntonsa antoi kasvatus- ja koulutuslautakunta, joka piti erittäin tärkeänä panostamista itsemurhien ehkäisytyöhön.
Aloitteessani vaadin, että Helsinki hyödyntää laajasti työntekijöiden, asiantuntijoiden ja järjestöjen osaamista ja laatii toimenpidesuunnitelman itsemurhien ehkäisemiseksi. Toimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluiden vahvistaminen, itsemurhayrityksen jälkeisen hoitoon pääsyn sujuvoittaminen sekä tiedotuskampanjat itsemurhien ehkäisystä.
Kaikissa lautakuntien lausunnoissa suhtauduttiin aloitteen ajatukseen myönteisesti. Lausunnoissa kuitenkin ehdotettiin, että itsemurhien ehkäisytyö voitaisiin ottaa osaksi Helsingin hyvinvointisuunnitelmaa erillisen ohjelman sijasta. Hyvinvointisuunnitelma tulee poliittiseen käsittelyyn kevään aikana, ja siihen kuuluu yhtenä osana mielenterveystyö.
Mielestäni itsemurhien ehkäisy on luontevaa kytkeä osaksi hyvinvointisuunnitelmaa, kunhan se tulee käsiteltyä suunnitelmassa riittävän huolellisesti. On pystyttävä tunnistamaan esimerkiksi mielenterveyspalveluiden ongelmat ja tarpeelliset toimet niiden korjaamiseksi. On myös arvioitava, mikä on eri toimialojen näkökulma itsemurhien ehkäisyyn. Esimerkiksi kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta nosti ilahduttavalla tavalla lausunnossaan esille, miten kulttuurin ja liikunnan keinoin voidaan tukea ihmisten henkistä hyvinvointia.
Valtakunnallisesti valmistellaan parhaillaan itsemurhan ehkäisyn Käypä hoito -suosituksia sekä valtakunnallista mielenterveysstrategiaa, johon sisältyvät itsemurhien ehkäisyn strategiset linjaukset. Tämä on erittäin tärkeää työtä, ja tulokset pitää jalkauttaa Helsinkiin huolella. Olen neuvotellut mahdollisuudesta korostaa tätä vaatimusta lautakuntien lausunnoissa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausuntoon lisättiinkin suositus, että ”mielenterveysstrategian valmistuttua tarkastellaan kaupungin toimintaa näitä linjauksia vasten sekä suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet valtakunnallisten linjausten ottamiseksi huomioon”.
Sosiaali- ja terveyslautakunnassa Vasemmistoliitto esitti, että ”kaupungin oma toiminta [arvioidaan] näitä suosituksia vasten sekä suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet valtakunnallisten linjausten ottamiseksi huomioon. Arviosta ja tarvittavista toimenpiteistä esitetään selvitys sosiaali- ja terveyslautakunnalle.” Valitettavasti siellä esitys kaatui äänestyksessä: ainoastaan Vasemmistoliiton ja Feministisen puolueen edustajat äänestivät sen puolesta.
Mielestäni on tärkeää, että vastuu valtakunnallisten itsemurhien ehkäisyn linjausten toteuttamisesta kannetaan paitsi virkamies- myös poliittisella tasolla. On hyvin mahdollista, että linjausten toteuttaminen vaatii muutoksia kaupungin palveluissa tai lisää rahaa. Silloin tarvitaan poliitikkoja antamaan muutoksille selkänoja ja osoittamaan niihin resurssit. Helsinkiläisten mielenterveydestä huolehtiminen on niin tärkeä tavoite, että sen jos minkä pitää olla politiikan keskiössä.
Tämän tavoitteen ajamiselle on kuitenkin vielä aikaa. Tärkeitä vaikuttamisen paikkoja tänä keväänä ovat hyvinvointisuunnitelman poliittinen päätöksenteko sekä aloitteeni käsittely valtuustossa. Joka tapauksessa haluan poliitikkona seurata, millä tavalla valtakunnallisia itsemurhien ehkäisyn linjauksia jalkautetaan Helsingissä käytäntöön, kun ne ensi vuodenvaihteen tienoilla valmistuvat.